Twee boeken die in iedere Nederlandse boekenkast thuishoren

Niet alle kinderen grijpen uit zichzelf naar een boek, maar toch heeft de Kinderboekenweek iets magisch. Mijn jongste zoon vindt zelf een boek lezen best een opgave, maar als hij een boek uit heeft, is hij meestal toch heel enthousiast.

Wat hij altíjd leuk vindt, is voorlezen. Het momentje samen, even met zijn koppie tegen papa aanliggen en lekker luisteren naar een verhaal. Dit ritueel mag van hem geen dag overgeslagen worden, wat er ook gebeurd is die dag. Heel soms, als het heel laat is geworden, is hij zó uitgeteld dat we geen puf meer hebben voor voorlezen. Maar 99 van de 100 dagen gaat het door.

David was in de ban geraakt van de boeken van Van Dam en De Wolf. We hadden net het tweede boek uit en hij riep al dat hij verder wilde met het boek ‘Lang geleden’ van hetzelfde duo. Toen dit boek samen met ‘Op een dag’  – het nieuwste werk van Van Dam en De Wolf – op de mat vielen, ook nog eens tijdens de Kinderboekenweek, ging er letterlijk een groot gejuich op bij deze 8-jarige.

1001004004725759Lang geleden is een heerlijk boek voor mensen zoals ik die van geschiedenis houden en die deze liefde op hun kinderen proberen over te dragen. Van jagers en verzamelaars tot de moderne tijd gaat het boek hoofdstuk voor hoofdstuk langs alle historische mijlpalen uit de Nederlandse geschiedenis. Op die manier kunnen kinderen op een leuke en toegankelijke manier kennis maken met geschiedenis. Dat is belangrijk want enerzijds leren ze zo dat dit vak wél leuk is (en niet saai wat vaak de terugkoppeling is van de blijkbaar hopeloze basisschool-lessen) en anderzijds hebben ze op deze manier alles al een keer gehoord en hopelijk een beetje in zich opgenomen. De hoofdstukken zijn altijd op dezelfde manier ingedeeld wat zorgt voor structuur en herkenbaarheid bij je kind tijdens het voorlezen en van een lengte die precies goed is voor een voorleesbeurt. Elk hoofdstuk is ieder keer weer een klein feestje voor ouder en kind, hetgeen ook de reden moet zijn waarom deze titel al zo vaak verkocht is (100.000 keer) en bekroond is met een zilveren griffel.

Bestellen kan bij oa bol.com

9200000026586115-1

 

Op een dag behandelt de feestdagen die we vieren. Ik heb hier zelf ook een aantal boeken van voor volwassenen, dit zijn altijd leerzame boeken omdat ze dieper duiken in de ontstaansgeschiedenis van onze cultuur, waarom we dingen doen zoals we ze doen en vieren zoals we ze vieren. Juist via de viering van feestdagen zie je hoe tradities leven en levend blijven, verschillen per streek en land. Je hoeft maar aan de Pietendiscussie te denken om te begrijpen hoe erg dit soort onderwerpen geworteld zijn en leven bij het volk. Juist ook omdat je van kinds af aan kennis hebt gemaakt met deze tradities en hier veel herinneringen, gevoelens en nostalgie aan hebt overgehouden die een belangrijk onderdeel vormen van je identiteit. Goed dus om kinderen om een leuke, leerzame en speelse manier kennis te laten maken met alle tradities en feestdagen, de herkomst en de context hiervan.

Bestellen kan bij oa bol.com

Al met al zijn dit twee boeken die in iedere Nederlandse boekenkast thuishoren.

8 gedachtes over “Twee boeken die in iedere Nederlandse boekenkast thuishoren

Plaats een reactie